Vplyv kofeínu na vaše cvičenie

<Zadajte anotáciu>

Aj vy patríte k ľuďom, ktorí si doprajú pred tréningom kávu? Viete ako pôsobí na vaše telo ? V súčasnej dobe je kofeín čoraz častejšie používaný ako predtréningový stimulant. Kofeín je povzbudzujúca látka, ktorá pôsobí na nervový systém a ovplyvňuje bdelosť. Zdrojov kofeínu je viacero – okrem kávových zŕn sú to aj čajové lístky, guarana či kakaové bôby.  Najbežnejším zdrojom je káva. Jedna šálka kávy obsahuje priemerne asi 200 mg kofeínu a jeho účinok  nastupuje cca po 30 minútach.

Výhody kofeínu pri cvičení

  1. Zlepšuje koncentráciu a zvyšuje výkon
  2. Stimuluje organizmus a znižuje únavu
  3. Zmierňuje pocit vyčerpania a únavu svalov
  4. Pomáha spaľovať tuky

A ako vlastne kofeín v tele funguje? Jeho vplyv na centrálnu nervovú sústavu vzhľadom k výkonu športovcov je založený na schopnosti viazať sa na adenozínové receptory, čím bráni väzba adenozínu. Adenozín je v tele zodpovedný za relaxáciu nervovej aktivity, ospalosť a iné. Okrem toho kofeín zvyšuje hladinu dopamínu v krvi, ktorý pozitívne vplýva na našu náladu a koncentráciu. Vďaka tomu je váš tréning energickejší, ľahko zvládate viacero sérií a viete dať do toho väčší drive. Časopis Journal of Strenght and Conditioning Research publikoval v roku 2012 vedeckú štúdiu, ktorá porovnávala vplyv kofeínu na fyzický výkon športovcov. Výsledkom tejto štúdie je, že už 180 mg kofeínu podaných aspoň hodinu pred tréningom výrazne zvýšilo fyzický výkon počas tréningu, čo sa prejavilo väčším počtom opakovaní na bench presse.

Okrem toho je kofeín súčasťou rôznych doplnkov - spaľovačov. Na dôvod sa teraz spolu pozrieme.  Prvým z nich je tzv. termogénny efekt kofeínu, čo v preklade znamená, že dochádza k zvýšenej tvorbe telesného tepla. Viac tepla znamená viac spálených kalórií. Kofeín tiež podporuje lipolýzu (metabolizmus tukov). Základným zdrojom energie pre svaly je glykogén (zásobná forma glukózy v tele). Pokiaľ je glykogénu v tele dostatok, naše svaly čerpajú energiu z neho a sú schopné tuk ukladať. Avšak po použití kofeínu, dochádza rozšíreniu krvného riečištia a vyplavení voľných mastných kyselín. Kofeín zmobilizuje svaly, aby začali využívať tuk ako svoje palivo. Z toho vyplýva, že suplementácia kofeínom pred tréningom má vplyv na spaľovanie tukov v organizme.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...