Jarný detox a vhodné potraviny

<Zadajte anotáciu>

Aj keď to tak posledné dni s počasím nevyzerá, jar je už oficiálne tu. Jar je krásnym obdobím v roku. Prináša so sebou energiu a je to aj veľmi dôležitá sezóna z hľadiska nášho zdravia! Ako tréner svojich klientov často sprevádzam jemným jarným detoxom, ktorý im pomôže vyrovnať svoje hormóny, uvoľniť toxíny a naštartovať ich metabolizmus.

V teórii starovekej čínskej medicíny je jar ročným obdobím, v ktorom sú funkcie pečene a detoxikácia najaktívnejšie. To je jeden z mnohých dôvodov, prečo je jar najlepším obdobím roka na očistenie alebo jemný detox. Detoxikácia by mala byť jemným a postupným procesom, vďaka ktorému sa budete cítiť nabití energiou.

Špargľa pomáha čistiť obličky a znižuje zadržiavanie vody. Obsahuje inulín, ktorý podporuje rast a aktivitu priateľských baktérií v črevách. Má vysoký obsah vlákniny a navyše 100 g má iba 21 kalórií a je plná výživných látok.

Špenát je bohatý na antioxidanty. Dobrým zdrojom omega 3 mastných kyselín. Alkalizuje telo. Jedna šálka čerstvého špenátu obsahuje vašu dennú potrebu vitamínu K. To je spolu s vápnikom a horčíkom v špenáte nevyhnutné pre udržanie zdravia kostí.

Klíčky a ich liečivé účinky poznali už starí Číňania. Klíčky pomáhajú vyrovnávať pH v tele. Klíčením sa aktivujú enzýmy, ktoré pomáhajú procesu trávenia.  Dochádza k rozkladu bielkovín na aminokyseliny, škrobu na jednoduchý cukor. Práve preto obsahujú oveľa väčšie množstvo bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov ako dospelá plodina. Už jedna lyžica klíčkov pokryje vašu dennú potrebu vitamínu C.

Žihľava je pre vysoký obsah chlorofylu významný antioxidant, má silné protizápalové účinky. Okrem toho je bohatá na vitamín C, K, A magnézium, vápnik, železo, fosfor, sodík. Pre svoje bohaté zloženie pomáha podporovať trávenie, prečisťuje tráviaci trakt. Prečisťuje krv a pomáha jej tvorbe. Pre svoje diuretické účinky pomáha vyplavovať toxíny z tela.

Medvedí cesnak je výborná rastlinka vhodná na jarný detox. Je to prírodné antibiotikum, ktoré pomáha pri tráviacich ťažkostiach, prečisťuje pečeň, krv aj močové cesty. Okrem toho je liekom pri kožných ochoreniach, pomáha hojeniu rán.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...