Rozcvička a strečing – Sú naozaj dôležité? 1.časť

<Zadajte anotáciu>

Rozcvička či strečing sú dôležitou súčasťou tréningu, no častokrát to ľudia zanedbávajú a nepovažujú ich za dôležité. Pritom pozitív je mnoho. V tomto článku si povieme rozdiel medzi zahriatím „warm-up“ a strečingom a aké sú ich výhody.

Rozcvička predstavuje komplex cvičení, ktoré slúžia nato, aby sa telo pripravilo na nasledujúcu záťaž pri tréningu. Zahriatie a strečing, oboje môžu byť súčasťou rozcvičky, avšak rozdiel medzi nimi je práve v účele, na ktorý sú určené. 

Zahrievanie

Dôležitosť zahrievacích cvičení by mal zvážiť každý športovec. Síce pravdepodobne veľmi nepomôžu pri spaľovaní kalórií ani budovaní svalov, ale pre úspech tréningu sú rozhodujúce! Pri zahrievaní by sa vám mal zvýšiť srdcový rytmus, čo vedie k zvýšeniu teploty tela a prietoku krvi do svalov, šliach a väzív. Zahriate a rozcvičené uvoľnené svaly vám umožnia väčší rozsah pri pohybe a pomôžu vám tvrdšie a efektívnejšie cvičiť. Takto pripravené telo je následne menej náchylné na zranenia počas tréningu. Vôbec to nemusí trvať dlho, stačí aj 5-10 minút nejakého aeróbneho cvičenia ako je beh, bicyklovanie na stacionárnom bicykli, či iné kardio stroje a nasledovne vhodne zvoleným strečingom. 

Aké sú výhody zahriatia?

  • Prekrvenie svalov vás fyzicky pripraví na nasledujúcu záťaž
  • Zníženie rizika poranenia
  • Psychická príprava na tréning, počas ktorej si môžete premyslieť váš tréning
  • S náležitým zahriatím tela môžete ľahko a bezpečne vykonávať potrebné naťahovacie cvičenia, aby ste zaistili správnu flexibilitu a rozsah pohybu 

Strečing

Strečing je súbor naťahovacích cvičení, ktoré slúžia na zvýšenie flexibility svalov. Môžete ho vykonávať pred tréningom, ale aj po ňom. Počas strečingu dochádza k produkcii chemických látok, ktoré mažú spojivové tkanivo. Tým sa udržujú svaly pružné, silné a zdravé, a túto pružnosť potrebujete, aby ste si udržali rozsah pohybu v kĺboch. Bez toho sa svaly skracujú a napínajú. Keď ich potom počas tréningu zaťažujete, sú slabé a nedokážu sa úplne natiahnuť. To vás vystavuje riziku bolesti kĺbov, napätia a poškodenia svalov.

Aké sú výhody strečingu?

  • Plný rozsah pohybu kĺbov
  • Zvyšuje váš fyzický výkon na tréningu
  • Slúži ako prevencia vzniku zranení
  • Po tréningu pomáha odvádzať teplo z tela a bráni tým prehriatiu
  • Pomáha správnemu držaniu tela
  • Uvoľňuje napäté svaly, čím uľavuje od stresu 

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...