Najčastejšie mýty o cvičení 2.časť

<Zadajte anotáciu>

5.mýtus No pain, no gain

Staré známe tvrdenie, že tréning bez bolesti nie je efektívny, je len ďalší mýtus. To, že odchádzate z tréningu ubolení, neznamená vždy úspešný tréning. Bolesť  môže  byť niekedy znakom toho, že cvičíte nesprávne, a to nechcete. Bolesť svalov, tzv. „svalovica“ je poškodenie svalov spôsobené zväčša nadmernou záťažou. Ak je bolesť primeraná,  je to v poriadku. Ale keď trvá aj pár dní, prípadne máte svalovú horúčku, znamená to, že ste to na tréningu prehnali s cvičením a telu by ste mali dopriať  dostatok času na regeneráciu. Samozrejme, všetci sa chceme zlepšovať, zabehnúť viac, či dvíhať vyššie váhy. Je však potrebné mať na pamäti, že „pomaly ďalej zájdeš“, teda trénovať poctivo a postupne zvyšovať záťaž. 

6.mýtus Pred tréningom sa nesmiete najesť

Tento mýtus je strašiakom pre mnoho ľudí, hlavne tých, ktorí s cvičením vo fitnes centre ešte len začínajú. Majú pocit, že na tréning musia prísť vyhladovaní, keď chcú dosiahnuť najlepší výkon. Čo nie je pravda a bližšie sa nato pozrieme. Ľudské telo potrebuje na vykonávanie fyzickej aktivity energiu, ktorú čerpá z vyváženej stravy. Najrýchlejším zdrojom energie pre telo sú sacharidy, pretože sa štiepia na glukózu. Ak prídete na tréning hladní alebo dehydrovaní, bez akéhokoľvek prísunu energie, váš výkon môže byť slabší. Môžete pociťovať únavu hneď na začiatku tréningu, z čoho hrozí nebezpečenstvo zranenia až hypoglykémia. A pre vás je to len premrhaní tréning. Preto je dobré aspoň hodinu pred tréningom zjesť niečo, čo vám dodá energiu, nakopne vás a podporí aj váš metabolizmus, čím spálite viac tuku.

7.mýtus Silový tréning nie je pre ženy

Keď začínam cvičiť so ženami, veľa z nich sa obáva, že po cvičení s ťažkou váhou sa ráno zobudia ako Xena. Opäť je to len mýtus, ktorý pôsobí na ženy ako strašiak. Silový tréning je vhodný práve na formovanie a spevnenie postavy, po akej túži každá žena. Okrem toho silový tréning zrýchľuje bazálny metabolizmus, a tým aj spaľovanie tukov. A o to nám ide nie? Nemusíte sa preto báť cvičenia s ťažkými váhami a ostávať vždy len pri kardiu. 

8.mýtus Keď pravidelne cvičíte môžete zjesť hocičo

Je to veľká ilúzia, na ktorú dopláca čoraz viac ľudí. V presvedčení, že majú pravidelnú fyzickú aktivitu a na tréningu sa „zničia“, doprajú si potom čokoľvek načo majú chuť. To je veľká chyba. Pretože telo je po intenzívnom tréningu vyčerpané a hladné. Zrýchli sa vám metabolizmus a vy máte väčšiu chuť do jedla. Taktiež je potrebné si uvedomiť, že svaly, ktoré cvičením naberáte, vážia viac ako tuk. Teda výsledkom bude pravdepodobne to, že priberiete. Preto ak si chcete udržať váhu a dosahovať na tréningoch čo najlepšie výsledky, je potrebné, aby ste svojmu telu dodali správnu vyváženú stravu a živiny, ktoré potrebuje na regeneráciu. Výsledky tak prídu rýchlejšie.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...