7 potravín, ktoré zlepšujú zdravie mužov

<Zadajte anotáciu>

Mali by sa muži stravovať inak? Stravovať sa zdravo znamená jesť to, čo je dobré pre všetkých - viac ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, chudého mäsa a nízkotučné mliečne výrobky. Medzi zdravou výživou pre mužov a zdravou výživou žien však existujú jemné rozdiely. Niektoré jedlá v strave mužov majú osobitnú úlohu pri chudnutí, problémoch s prostatou  či prírastku svalov. (V tomto clanku sa ...)Spolu sa pozrieme na potraviny, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie mužov.

Červené mäso

Veľa ľudí si pri myšlienke kvalitného jedla pre mužov predstaví veľký steak. Nie ste tak ďaleko od pravdy. Muži zjedia v priemere oveľa viac (cerveneho masa) bielkovín ako ženy. Na udržiavanie vašej hmotnosti je bielkovina lepšou voľbou ako sacharidy, pretože vaše telo trávi viac kalórií spaľovaním bielkovín.

Červené mäso pomáha tiež budovať a udržiavať svalovú hmotu. Je zdrojom esenciálnych aminokyselín, ktoré sú zodpovedné za budovanie svalovej hmoty. Kľúčové je však mať chudé červené mäso v malých dávkach a nejesť ho každý deň. U mužov môže abnormálny gén spôsobiť, že vysoké hladiny železa v mäsa zanechajú usadeniny v životne dôležitých orgánoch. Na druhej strane ženy potrebujú viac železa, aby vyrovnali jeho straty počas menštruačného cyklu.

Zinok a morské plody

Ste milovníci morských plodov? Máte radi mušle, ustrice a krevety? To je super, pretože morské plody sú nízkotučné, nízkokalorické a vysoko bielkovinové jedlá, ktoré prospievajú strave každého človeka. Avšak pre mužov majú pridanú hodnotu v tom, že sú bohaté na zinok. Zinok je potrebný na produkciu spermií a tiež zvyšuje hladinu testosterónu. Pomáha prostate, kde sa zinok nachádza vo väčšom množstve ako kdekoľvek inde v tele, okrem kostí. Ak máte nedostatok zinku, zvyšuje sa vaša šanca na zápal alebo zväčšenie prostaty, ako aj riziko rakoviny prostaty.

Najvyššia zásoba zinku zo všetkých morských plodov pochádza z ustríc. 100 g ustríc obsahuje až 78 mg zinku, čo niekoľkonásobne prevyšuje odporúčanú dennú dávku. Tá sa u bežnej populácie pohybuje okolo 15 mg, u športovcov by mala byť v rozmedzí 30 - 40 mg, kvôli zvýšenému vylučovaniu pri tréningu.   Ustrice okrem zinku obsahujú aj iné pre telo dôležité látky ako je vitamín D, selén a meď.

Avokádo

Avokádo je ovocie, ktoré má niekoľko cenných zdravotných výhod - má najvyšší obsah bielkovín a zdraviu prospešných tukov. Podobne ako orechy či olivový olej. Avokádo ovplyvňuje hladinu cholesterolu – pomáha zvyšovať dobrý cholesterol (LDL) a znižovať zlý cholesterol (HDL). Okrem toho avokádo obsahuje vysoké množstvo antioxidantov - vitamínu E a vitamínu C. Je tiež bohaté na vitamín B6, ktorý zohráva dôležitú úlohu pre správne fungovanie nervovej sústavy. Ak sa ho chystáte zaradiť do svojho jedálnička buďte opatrní, avokádo je pre svoj obsah tukov výrazne kalorické.

Ryby

Ryby sú ľahko stráviteľné s vysokým obsahom bielkovín. Ich význam je v tom, že obsahujú polynenasýtené mastné kyseliny, známe ako omega-3 kyseliny. Ľudské telo si ich nedokáže vytvoriť samo, preto ich musíme prijímať vo forme potravy. Nachádzajú sa v tučných morských  a sladkovodných rybách (losos, tuniak, makrela, sleď). Ich najväčší význam je, že znižujú riziko srdcovocievnych ochorení. Okrem toho prispievajú k normálnej činnosti mozgu a zraku.

Banány a draslík

 Mali ste niekedy bolestivé svalové kŕče? Ak áno, potom je pre vás správnou voľbou na desiatu banán. Toto exotické ovocie má vysoký podiel antioxidantov, draslíku, horčíku, mangánu a vitamínov B, vďaka čomu normalizuje hodnoty krvného tlaku, prispieva k zachovaniu svalovej hmoty a dodá vám energiu pred tréningom.

Tofu a sójové bôby

Ak chcete vo svojej strave viac kvalitných bielkovín, zvážte jedlá vyrobené zo sójových bôbov, vrátane tofu a edamame. Edamame sú nezrelé sójové bôby, ktoré na jednu šálku obsahujú 11 g bielkovín, 5 g vlákniny a mnohé iné živiny ako horčík, foláty, železo, draslík. Na rozdiel od ostatných potravín rastlinného pôvodu s vyšším obsahom bielkovín, obsahujú sójové bôby všetky esenciálne mastné kyseliny, ktoré náš organizmus potrebuje. Preto sú vhodným zdrojom bielkovín hlavne pre vegánov a vegetariánov, ktorí si musia svoj jedálniček a prísun bielkovín poctivo strážiť. Niektoré štúdie potvrdzujú, že edamame znižuje hladinu cholesterolu. Iné metaanalýzy potvrdili, že edamame  a fermentované potraviny zo sóje môžu znížiť riziko rakoviny prostaty. Naopak pozor by si mali dávať ľudia s ochorením štítnej žľazy, ktorí by sa sójovým bôbom mali radšej vyhnúť.

Paradajky

Paradajky sú prirodzene nabité lykopénom, čo je významný antioxidant zo skupiny karotenoidov. Jeho jedinečným prirodzeným zdrojom sú však tepelne upravené plody paradajok. Niektoré štúdie potvrdili, že lykopén môže pomôcť predchádzať určitým typom rakoviny. Okrem rakoviny má pozitívny vplyv na naše zdravie aj v iných oblastiach. Pomáha predchádzať srdcovocievnym ochoreniam, priaznivo ovplyvňuje imunitu a redukuje celkový oxidačný stres, ktorý je pôvodcom vzniku celej škály chronických zápalových ochorení.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...