Najčastejšie mýty o cvičení 1.časť

<Zadajte anotáciu>

Určite ste sa už minimálne s niektorými z nich stretli. Ak s cvičením práve začínate, môžete sa nevedomky stať obeťami niektorých zo známych mýtov týkajúcich sa cvičenia. Stačí jedna taká zlá rada a cesta za vašim cieľom môže byť nekonečná. Zdravý životný štýl a cvičenie by sa mali stať súčasťou vášho života, vašim životným štýlom, nie iba krátkodobým výstrelkom. Každý nový úspech by vás mal posunúť k vytýčeniu nového cieľa. Neexistuje totiž koniec, kam až môžete so zdravým životným štýlom zájsť.

Nižšie vám zhrniem niekoľko mýtov, ktoré vám bránia v ceste za vašimi cieľmi.

1. mýtus Ak pravidelne cvičíte, nemusíte si strážiť čo zjete

Toto je prvý a obrovský mýtus, ktorý bráni väčšine ľudí dosiahnuť svoj úspech. Strava je pri cvičení veľmi dôležitá.             Z osobnej skúsenosti viem, že strava tvorí až 70 % úspechu, zvyšných 30% je cvičenie. Nejde len o to, že pri cvičení a nesprávnom stravovaní neschudnete. Okrem toho si môžete aj uškodiť, keďže vaše telo pri záťaži potrebuje správne živiny.

2. mýtus „Čím viac sa potím, tým viac spaľujem tuky“

Ďalší veľký mýtus, ktorý sa šíri medzi začiatočníkmi. Pravdou však je, že telo sa potí, pretože sa pri cvičení potrebuje ochladiť. Niekto sa však potí viac a iný zas menej. Preto nie je správne si myslieť, že chudnutie má nejaký súvis s potením. Videli ste už mastný pot? Pot je iba voda a soli. Môže sa vám zdať, že po tréningu vážite menej, v skutočnosti ste však len potením z tela vyplavili vodu. Záver je teda jasný, potenie sa nerovná spaľovaniu tukov.

3. mýtus „Keď chcem schudnúť z brucha, musím cvičiť brušáky“

Takto jednoducho to nefunguje! Telo je zložitý organizmus, ktorý funguje ako celok, a preto nemôžme očakávať lokálne chudnutie. Keď budete chudnúť alebo priberať, tak na celom tele, podľa vašich genetických predpokladov. Preto nie je možné cvičiť len jednotlivé cviky na vaše problémové partie. Takýmto cvičením podporíte akurát tvorbu svalovej hmoty na danom mieste. Preto je potrebné mať vypracovaný komplexný tréningový plán, čo znamená, že tuk budete spaľovať celkovo dostatočnou kardio aktivitou v kombinácii s kalorickým deficitom a vhodne nastaveným silovým tréningom.

4. mýtus Čím viac, tým lepšie

Všetci to dobre poznáme. Vidina rýchlych výsledkov spolu s počiatočným nadšením môže viesť k tomu, že to začneme s cvičením preháňať, aby sa výsledky dostavili čím skôr. Opäť raz chyba! Nie je potrebné tráviť v posilňovni celé hodiny. Aj tu platí staré dobré pravidlo, že dôležitejšia je kvalita, než kvantita. Prehnane dlhý tréning vedie k tomu, že telo začne získavať energiu zo svalov a to nechceme! Svalom doprajte aj dostatok odpočinku a priestoru na regeneráciu.

Samozrejme je tých mýtov oveľa viac, bližšie sa na ne pozrieme v ďalšom článku.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...