Cvičiť! Áno, ale kedy?

<Zadajte anotáciu>

Kedy je efektívnejšie cvičiť – ráno alebo večer?

Ak si kladiete otázku, kedy je ten najlepší čas cvičiť, odpoveď je jasná – kedykoľvek. Pretože akýkoľvek pohyb je lepší ako žiadny. Bez ohľadu na to, či cvičíte ráno alebo večer, najlepšie výsledky sa dostavia vtedy, keď cvičíte pravidelne. Avšak pohybová aktivita v rôznej dennej fáze so sebou prináša určité špecifiká.

Hovorí sa, že „ranné vtáča ďalej doskáče“. Platí to však aj v oblasti fyzickej aktivity? Spolu sa pozrieme na výhody oboch variant:

Výhody ranného tréningu:

1.Naštartujete sa

Cvičenie úzko súvisí s určitými procesmi v tele, vďaka ktorým sa budete cítiť plný energie. Nič vás totiž  nenaštartuje do nového dňa lepšie, ako ranná dávka endorfínov v podobe ranného tréningu.  Výsledky výskumov ukazujú, že ľudia, ktorí začnú svoj deň fyzickou aktivitou, omnoho lepšie zvládajú stres počas dňa a sú celkovo pozitívnejšie naladení. Ďalšou výhodou ranného cvičenia je, že si poriadne rozprúdite krvný obeh, čím zlepšíte prietok krvi do mozgu. Vďaka tomu budete počas dňa pozornejší a  zlepší sa vám pamäť.  Pochopiteľne, je pre vás pozitívne, ak si odcvičíte „svoje“ hneď ráno, ešte predtým, ako vám začnú starosti bežného dňa. Nemusíte tak myslieť nato, že po práci vás ešte čaká fitko, a môžete sa naplno venovať priateľom či rodine.

2. Posilníte svoju sebadisciplínu

Viaceré štúdie, ktoré porovnávali efektivitu cvičenia v rôznych častiach dňa potvrdzujú, že ľudia, ktorí cvičia ráno, si s väčšou pravdepodobnosťou vytvoria rutinu, ktorú poctivo dodržiavajú. Ich odhodlanie je vtedy silnejšie, pretože nie sú pod tlakom každodenných starostí. Okrem toho, keď každé ráno tvrdo makáte vo fitku, pripomeniete si, aký je váš cieľ. Počas dňa sa tak snažíte stravovať zdravo, a znížite tým riziko, že by ste siahli po nezdravých maškrtách. Bolo by vám predsa ľúto márniť snahu, ktorú ste ráno na tréningu vynaložili. Ranný tréning tiež výrazne povzbudzuje metabolizmus a telo má tendenciu páliť viac tuku zo zásob.

3. Lepšie sa vyspíte

Pohybová aktivita stimuluje organizmus. Práve preto, ak máte problém so spánkom, odporúča sa trénovať ráno. Telo tak bude mať dostatok času na ukľudnenie počas dňa a večer ľahko zaspíte. Okrem toho, skoré ranné vstávanie na tréningy vás prinúti upraviť aj čas odchodu do postele, aby ste boli ráno čerstvý a svieži.

Výhody poobedného/ večerného tréningu:

1. Zahoďte stres za hlavu

Poznáte to? Máte za sebou ťažký deň v práci, ste unavení, máte toho plnú hlavu. Najlepším liekom na problémy celého dňa je práve večerný tréning. Môže to byť vaša forma relaxu, ktorú si pokojne vychutnáte, keďže je to pravdepodobne vaša posledná povinnosť. Máte dostatok energie, keďže máte za sebou obed a nejaký zdravý snack, čo vám pomôže podať lepší výkon.

2. Vydržíte viac

Výskumy potvrdzujú, že väčšina ľudí je viac pripravená na fyzickú aktivitu v popoludňajších hodinách. Večer je navyše vaše telo dobre zahriate z celého dňa, čo znižuje riziko zranenia.  Zároveň sú v tomto čase aj hormonálne hladiny na inej úrovni ako ráno, čo má vplyv na váš tréning. Tréneri preto považujú práve popoludňajší tréning za vhodný na silové cvičenie. Pozor však, aby ste necvičili až príliš neskoro. Ideálne je ukončiť večerný tréning minimálne 2 hodiny pred spaním, aby ste mali pokojný spánok.

Ako sa teda rozhodnúť, kedy cvičiť? Ideálny čas na cvičenie neexistuje. Je to tak individuálne, ako každý jeden z nás. Dôležitejšie ako to, kedy cvičíte, je aby ste cvičili pravidelne. Preto si musíte nájsť možnosť, ktorá vám viac vyhovuje. Tak aby to bolo v súlade s vašim biorytmom, a aby ste to dokázali zladiť s vašimi povinnosťami. Lebo len tak pri cvičení zotrváte.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...